(School)feesten van vroeger - deel 2

 

Afgelopen voorjaar berichtten wij dat het eerst bekende schoolfeest van de kinderen in Roderwolde in 1883 had plaatsgevonden. Laatst dook er echter een verslag op uit de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 15 augustus 1882 van een eerder schoolfeest! Weliswaar in Roden, maar "lange treinen van rijtuigen voerden de kinderen van Roderwolde aan". Het is een erg lang stuk, met een prachtig taalgebruik.

 

Nietap , 12 Augustus 1882,

 

Mijnheer de redacteur!

Wie de gemeente Roden in de laatste dagen passeerde, zal hoogstwaarschijnlijk uit de ontmoeting van een troepje kinderen, marcheerend in de maat en zingend: “Heb je van de zilveren vloot wel gehoord!” afgeleid hebben, dat er voor de kinderen dezer gemeente een gewigte dag aanstaande was. Die dag was Donderdag 10 Aug. en 't gewigtige er van een kinderfeest. Tijd noch moeite noch kosten waren gespaard om dit feest luister en glans bij te zetten. Wie het organiseerend talent van onzen edel achtb. heer burgemeester kent en zijne gave om alle hinderpalen uit den weg te ruimen, wie 't bij ervaring weet hoe hij altijd en overal tegenwoordig kan zijn en dan verneemt, dat de leiding en regeling in zijne handen was, die zal geen oogenblik aan 't welgeslaagd zijn van dit feest twijfelen. Voor de ontvangst der kinderen was voor de school te Roden een tent opgerigt, rustende op zuilen, omslingerd met groen, waartusschen prachtige bloemen prijkten. Roden's jonge dochtrenschaar had zich op het hellend bovenvlak der tent gewaagd om de in sierlijk golvende lijnen hangende guirlandes van bloemen te voorzien. 't Ruime plein voor de school was afgebakend tot speelplaats voor de jeugd.

Aan den ingang prijkte een eereboog. Lange treinen van rijtuigen voerden te 1 uur de kinderen van Roderwolde en Nietap aan. Onder de rijtuigen verdient afzonderlijke vermelding de lange, open wagen van den heer Santée, die, door de heeren Lehmans, Hilbrands en Kuipers in een sierlijken tentwagen herschapen, aller opmerkzaamheid trok. Ook 't paard van den heer J. Schönfeld was feestelijk getooid. Heerlijk weder - geen sombere regen, geen verblindende zonneschijn - wekte allen reeds op tot dankbaarheid en feestvreugde. Da kinderen, ongeveer 420 in getal, onder de tent op banken gezeten, zongen reeds uit volle borst de feestliederen. Dames zweefden als lichte feeën daartusschen, om den kinderen hare gaven, in den vorm van een stuk koek, uit te deelen. Heerlijke muziek van een corps van 10 man, behoorende bij het harmonieorkest te Groningen, wisselde 't gezang der kinderen af. Het eerste nummer van 't programma was: feestelijke optogt der kinderen door 't dorp. Te half twee zette de stoet zich in beweging. 't Was een verrukkelijke aanblik, die lange rij van kinderen met van blijdschap stralende oogen, zingende het hoogste lied, de jongens allen van vlaggetjes voorzien en de meisjes bogen dragende versierd met groen en bloemen of gekleurd papier. Voor wie 't niet reeds wist, kon 't nu blijken, dat zelfs de meest behoeftige ouders geen kosten ontzien hadden om ook hunne kinderen in feestdos te steken. De trein werd geopend door een wagen waarin de muzikanten gezeten waren. Hij bewoog zich, vergezeld van honderden ouders en bewoners uit nabij gelegen gemeenten, langs de straat en den Leegeweg en hield stil op het Forum. Daar stonden de kinderen in een breeden kring, binnen welken de wagen der muzikanten zich bevond. Zang en muziek gaven ook hier weer uitdrukking aan ieders feestelijke stemming. Daarna keerden de kinderen in de tent terug en werden hunne dorstige kelen onthaald op limonade, vervaardigd door de dames-bedienden naar een alhier uitgevonden recept. Elk kind dronk zijn kommetje met graagte leeg. Ook ontving elk kind nu een zakje met lekkernijen. Nu begonnen de spelen, bestaande voor de jongens van 11 jaar en daarboven in zakloopen en voor die van 8 tot 11 jaar in koekslaan en voor de meisjes van 11 jaar en daarboven in steekjeloopen en voor die van 8 tot 11 in koordknippen, terwijl de jongens en meisjes van 5 tot 8 jaar - 147 in getal - in een wagentje voortgetrokken een lintje moesten trekken van een zich in 't rond bewegenden hoepel. Ongeveer half vijf waren de spelen afgeloopen. Andermaal verzamelden de kinderen zich in de tent, om op broodjes en chocolade onthaald te worden. Toen dreigde een regenbui het feest een oogenblik met storing. Gelukkig slechts een oogenblik. Nadat nu nog de prijzen aan de winnaars in de wedstrijden waren uitgedeeld en de kinderen wederom op chocolade getracteerd waren, was men genaderd tot 't laatste nummer van het programma - de tombola. Jongens en meisjes waren daarvoor in drie afdeelingen gesplitst.

Zes prachtige kerstboomen zwoegden onder de vele prijzen. Wij raden allen, die belast mogen worden met het aankoopen van prijzen voor een tombola, zich daarvan te voorzien bij de heeren Leek en Jacobs in de Pelsterstraat te Groningen. Welk een drukte onder het kindervolkje! Hoe waren zij ijverig in de weer om elkaar alles te laten zien.

Hoe kwamen de ouders toesnellen, om de werkelijk prachtige en doelmatige prijzen in oogenschouw te nemen. De wagentreinen van Roderwolde en Nietap zetten zich nu weer in beweging, medevoerend voldane en jubelende kinderen, 't Was een heerlijk, een welgeslaagd feest geweest. Dank zij den milden gevers, die 't aan de feestcommissie door hunne ruime bijdragen (te zamen f 360) mogelijk maakten 't feest zoo schitterend te houden, dank zij der commissie, die zich zoo ijverig betoond heeft, dank zij den burgemeester, die als hoofd der feestcommissie het leeuwenaandeel in de werkzaamheden had en wien 't minime niet ontging, dank zij allen, die iets hebben bijgedragen tot het welslagen van een feest, dat nog lang in de herinnering zal blijven voortleven, dat nog eens aan ouden van dagen een blijden lach om de lippen zal tooveren, van een feest, dat door elken toeschouwer hoog geroemd werd. Des avonds was ’t réunion voor de ouderen van dagen in 't gemeentehuis. Daar waren de muziekanten voor den avond en nacht geëngageerd. De zaal was eivol. Velen konden geen zit- sommigen geen staanplaats vinden, terwijl nog anderen slechts 2/3 of 4/5 stoel te hunner beschikking hadden. Toch was de stemming direct zeer feestelijk, waartoe de uitmuntende bediening, de keurige muziek en de comische voordragten van 2 leden van 't muziekcorps niet weinig bijdroegen. Kon 't anders na een zoo welbesteden dag? Of er nu in 't geheel geen dissonant vernomen is gedurende den dag? Of er geen ontevredenen waren? Waar is op aarde 't volmaakte?

WvdV